Nowoczesna publikacja dotyczaca podstaw zywienia czlowieka, a takze zywienia w róznych schorzeniach z uwzglednieniem dietoprofilaktyki. W ksiazce uwzgledniono aktualny stan wiedzy dotyczacej zapotrzebowania energetycznego, roli weglowodanów, bialka, tluszczów, witamin i mikroskladników w zywieniu czlowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono równiez aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otylosc, cukrzyca, dna moczanowa, choroby zwiazane z rozwojem miazdzycy, nadcisnienie tetnicze, przewlekla choroba nerek, kamice ukladu moczowego, niedokrwistosc, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przelyku, choroba wrzodowa, zespól jelita drazliwego i przewlekle zapalenie trzustki. Publikacja bedzie doskonalym zródlem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujacych sie dietetyka, studentów dietetyki i pielegniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych ta tematyka.
ukryj opis- Wydawnictwo: PZWL
- Kod:
- Rok wydania: 2014
- Język: Polski
- Oprawa: Miękka
- Liczba stron: 448
- Kategoria: Medycyna
- Szerokość opakowania: 16.5 cm
- Wysokość opakowania: 23.5 cm
- Głębokość opakowania: 2.4 cm
- Waga: 739 g
Recenzja