Pečeme z kvásku (czeski)
Popis produktu
Lenka Žák - Biolenka zajmuje się świadomym gotowaniem i w swojej pierwszej książce udowodniła czytelnikom, że można oszczędzać pieniądze, zdrowie i środowisko przez maksymalne wykorzystanie ugotowanych produktów. W nowej książce kucharskiej Pečeme z kvásku, która nawiązuje do poprzedniego bestsellera, nauczy Was piec pieczywo na zakwasie w piekarniku, na parze i na ogniu. Znajdziecie w niej wszystko od założenia zakwasu, pieczenia i parowania chleba oraz bułek po drożdżówki, placki i chałkę na zakwasie. Nauczysz się piec chleb „szyty na miarę” bez użycia jaj, produktów mlecznych, mięsa, skrobi i chemii. Całą książkę opatrzono komentarzami dr n. med. Judity Hofhanzlovej. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, którzy interesują się tym, co jedzą, gdzie wyrosła roślina, z której gotują, i kto się o nią z troską troszczył. Z pewnością docenią ją osoby na diecie bezglutenowej, początkujący i zaawansowani, dzieci, młodzież, dorośli o siedzącym trybie życia, sportowcy, chorzy i seniorzy. Książka nie bez powodu zawiera dwie części. W pierwszej piecze się pieczywo na zakwasie ze wszystkich rodzajów zbóż, z wyjątkiem pszenicy ozimej, która ze względu na wysoką zawartość glutenu raczej obciąża organizm. W drugiej części piecze się z zbóż nie zawierających glutenu. Autorka chce pokazać, że piec z mąki bezglutenowej jest naturalne i przynosi urozmaicenie organizmowi. Dzięki fachowej pomocy dr. n. med. Josefa Jonáša pieczywo bezglutenowe na zakwasie zostało zweryfikowane i przynosi nam świetną wiadomość. Pieczywo na zakwasie wyprodukowane ze świeżo zmielonych bezglutenowych zbóż, przygotowane na zakwasie ryżowym, jest korzystne dla naszego trawienia. Dla wszystkich, którzy chcą odciążyć organizm od nadmiernego spożycia pszennego pieczywa (które może powodować zmęczenie, alergie, bóle głowy, złe trawienie). Korzystne jest także dla tzw. wtórnych celiaków, którzy tolerują tzw. homeopatyczną dawkę glutenu (pierwotny celiak to osoba, która urodziła się z nietolerancją glutenu). Nawet witarianie (osoby niejedzące potraw poddanych obróbce termicznej) znajdą specjalny dodatek. Krótko mówiąc: każdy, kto będzie chciał, znajdzie coś dla siebie. Piec i parować według książki mogą osoby na diecie bezglutenowej, alergicy, weganie, wegetarianie, ale także wszyscy, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis. Książka jest nietypową książką kucharską - mówi się w niej o energii przyrody i jej wpływie na nasze zdrowie, a autorka zaprasza ją wręcz do swojej kuchni jako nieodłączny element przygotowywania poszczególnych potraw. Na końcu znajdziecie wywiady: z PhDr. Radimem Urbánkiem na temat historii mielenia mąki oraz z PhDr. Anežką Janátovą o antroposoficznym spojrzeniu na chleb.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl