Popis produktu
Allium cepa / CebulaOpis:Uprawa cebuli z bezpośredniego siewu.Do uprawy cebuli najbardziej odpowiednie są gleby średnio ciężkie gliniasto-piaszczyste na stanowiskach nagrzewających się. Zaliczamy ją do drugiego lub trzeciego rzędu z dobrą zawartością składników pokarmowych, o pH co najmniej 5,5. Wysyłamy jak najwcześniej na wiosnę, aby nasiona miały dostateczną wilgotność, w rzędach co 30 - 35 cm, na głębokość 2-3 cm. W rzędzie przerywamy w razie potrzeby do odstępów 4 - 5 cm. W czasie wegetacji zwracamy uwagę na pielęgnację, dążąc do utrzymania przepuszczalnej struktury gleby. Nawadnianie jest wskazane, ale tylko do połowy lipca. Na stanowiskach zacienionych i w wilgotniejszym okresie cebula od połowy czerwca wymaga ochrony fungicydowej przeciwko mączniakowi cebuli. Zbieramy, gdy część liści połowy roślin opadnie, a cebule mają żółtobrązową łuskę. Dosuszamy na grządkach lub na kratownicach.
Uprawa z dymki.Do tej technologii uprawy nadają się szczególnie odmiany SZTUTGARSKA i WSZETANA. Do przedpędzenia dymki wysiewamy nasiona od marca do połowy kwietnia gęsto w rzędach. Na 10 m2 potrzeba około 100 g nasion. W momencie, gdy cebulki osiągną grubość ołówka, wybieramy rozsadę i zostawiamy na słońcu do zaschnięcia. Optymalna temperatura do przechowywania to do 5°C lub powyżej 15°C. W następnym roku dymkę sadzimy na grządkę wczesną wiosną tak, aby końcówka szyjki nieznacznie wystawała ponad powierzchnię grządki. Na metr kwadratowy sadzimy 100 - 300 g cebulek w rozstawie 20 x 8 - 10 cm. Cebule uprawiane z dymki mają gorszą przechowalność niż cebule z bezpośredniego siewu, ale zbiór jest znacznie wcześniejszy.
Uprawa odmian zimujących.Odmiany ozime są interesujące zwłaszcza dla uzyskania wczesnego zbioru, ponieważ dojrzewają nawet wcześniej niż cebule uprawiane z dymki. Nasiona wysiewamy od połowy sierpnia do początku września (zbyt wczesny siew powoduje wybijanie w pędy, zbyt późny - wymarzanie niedostatecznie rozwiniętych roślin). Po wysiewie należy zapewnić wystarczającą wilgotność do wschodów roślin, aby zaczęły szybko rosnąć i przed mrozem osiągnęły grubość co najmniej 5 mm.
HTS: 4-5 g W 1 g: 150 - 250 nasionSiew: marzec - kwiecieńZbiór: czerwiec - sierpieńOdmiana: POMPEI DELIKATESOWA Bardzo wczesna odmiana cebuli delikatesowej, używana głównie do konserwowania samodzielnie lub w mieszankach warzywnych. Cebulka jest biała, spłaszczono kulista o średnicy ok. 1 cm, o wyśmienitym smaku, odpowiednia także do bezpośredniego spożycia. Nadaje się tylko do krótkiego przechowywania. Najlepsze do uprawy są gleby gliniasto-piaszczyste, nagrzewające się. Uprawia się ją jako wiosenną cebulę z bezpośredniego siewu, nie ma potrzeby przerywania.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl