Černý čaj Rize BOP Filiz - 500 g
Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi preferują spotkania przy szklance herbaty. Herbata odgrywa tu ważną rolę społeczną, a nawet istnieje tureckie przysłowie: „Kochać to jak herbata, być kochanym to jak cukier. Biedni tacy jak my piją swoją herbatę bez cukru.” W Turcji ta herbata tradycyjnie serwowana jest mocna w małych tulipanowych szklaneczkach na podstawce wraz z kilkoma kostkami cukru. Napar pije się powoli, co pozwala wydobyć jego charakterystyczny smak. Napar ma mahoniowy kolor oraz obfitą, pełną i lekko cierpką smakowość.
Nawod na przygotowanie herbaty Rize:
rozgrzewamy stalowy imbryk na kuchence,
do rozgrzanego imbryka wsypujemy ok. 10 g Rize na 0,5 l wody,
trzepiąc imbrykiem prażymy herbatę - mieszamy około minuty,
następnie zalewamy 0,6 dl wody i gotujemy około 10 minut,
podajemy z kostkowym cukrem, ok. trzy kostki na 1 dl.
Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne i warto po pewnym czasie parzenia zlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie odcedzić cały napar lub zostawić go dalej do parzenia. Herbata ma smakować tobie, więc jeśli np. preferujesz mocniejsze napary, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko tak odkryjesz smaki, które będą ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl