Popis produktu
Herbata nazwana od małych jasnych kuleczek, w które jest zwijana, bywa nazywana także herbatą perłową. Zawijanie chroni herbatę przed utlenianiem i zapewnia długą trwałość. Do produkcji używa się większych i starszych liści krzewu herbacianego. Po raz pierwszy ta herbata została wytworzona za dynastii Tang (618 - 907 n.e.) w prowincji Zhejiang. W smaku przyjemnie ujawniają się nuty dymne i delikatna trawiastość. Charakterystyczne jest przenikliwe aromat. Świeża zachowuje połysk i lekko słodkawy zapach. Po zalaniu wodą liście powoli się rozwijają i rozpoczynają "herbaciany taniec", który jest ucztą dla oka. Popularna wśród plemion saharyjskich ze względu na swój wyśmienity smak i moc. W krajach arabskich przygotowuje się Gunpowder z miętą i cukrem.
Przygotowanie 10 g herbaty w 0,5 l czajniczku:
napar: woda o temperaturze 80°C, parzyć ok. 2 minuty,
napar: woda o temperaturze 90°C, parzyć 2-3 minuty.
Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne i np. dobrze jest po upływie pewnego czasu parzenia odlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie przelać cały napar lub pozostawić do dalszego parzenia. Herbata ma ci smakować, a jeśli np. preferujesz mocniejsze napary, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czas parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko tak odkryjesz smaki, które będą ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl