Caykur Turecký čaj černý Rize Turist 500 g
Warianty produktu

Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi wolą spotkania przy szklance herbaty. Herbata ma tu istotny wymiar społeczny, a nawet funkcjonuje tureckie przysłowie: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", które można przetłumaczyć jako: "Kochać jest jak herbata, być kochanym jest jak cukier. Biedni tacy jak my piją herbatę bez cukru." W Turcji herbata tradycyjnie serwowana jest mocna, w małych tulipanowych szklankach na spodku, wraz z kilkoma kostkami cukru. Napój pije się powoli, co uwydatnia jego charakterystyczny smak. Napar ma mahoniowy kolor oraz obfitą, pełną i lekko cierpkawą nutę smakową. Instrukcja przygotowania herbaty Rize: rozgrzewamy stalowy czajniczek na kuchence, do rozgrzanego czajniczka wsypujemy ok. 10 g Rize na 0,5 l wody, trzepiąc czajniczkiem prażymy herbatę - mieszamy około minuty, następnie wlewamy 0,6 dcl wody i gotujemy około 10 minut, podajemy z kostkowym cukrem, ok. trzy kostki na 1 dcl. Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne - dobrze jest po pewnym czasie parzenia zdjąć trochę herbaty, spróbować i ewentualnie odcedzić cały napar lub pozostawić do dalszego parzenia. Herbata ma smakować tobie, więc jeśli na przykład preferujesz mocniejsze napary, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które będą ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl