Černý čaj Rize BOP Turist - 1 kg
Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi preferują spotkania przy szklance herbaty. Herbata ma tu ważny wymiar społeczny, a nawet funkcjonuje tureckie przysłowie: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", które można przetłumaczyć jako: "Kochać jest jak herbata, być kochanym jest jak cukier. Biedni tacy jak my piją swoją herbatę bez cukru."
W Turcji tę herbatę tradycyjnie podaje się mocną w małych tulipankowatych szklankach na spodku wraz z kilkoma kostkami cukru. Herbata sączy się powoli, co uwypukla jej charakterystyczny smak. Napar ma mahoniowy kolor oraz obfitą, pełną i lekko cierpką nutę smaku.
Instrukcja przygotowania herbaty Rize:
na ogniu rozgrzewamy stalowy czajniczek,
do rozgrzanego czajniczka wsypujemy ok. 10 g Rize na 0,5 l wody,
trzepiąc czajniczkiem prażymy herbatę - mieszamy około minutę,
następnie zalewamy 0,6 dcl wody i gotujemy przez około 10 minut,
podajemy z cukrem w kostkach, ok. trzy kostki na 1 dcl.
Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne i warto np. po pewnym czasie parzenia spuścić trochę herbaty, spróbować ją i ewentualnie cały napar przecedzić lub zostawić do dalszego parzenia. Herbata ma smakować Tobie, a jeśli np. wolisz mocniejsze herbaty, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które będą Ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl