Černý aromatizovaný čaj Irish Cream - 50 g
Popis produktu
Do produkcji herbat aromatyzowanych i smakowych najczęściej używa się liści czarnych, zielonych lub półzielonych (oolongów), gdy przez dosypanie kwiatów lub przypraw do gotowej herbaty albo dodanie różnych aromatów uzyskuje się herbatę aromatyzowaną. Zielone herbaty częściej doprawia się delikatniejszymi składnikami, takimi jak zioła i kwiaty (np. jaśmin, orchidea, brzoskwinia, chryzantema, a także np. prażony ryż). Czarna herbata charakteryzuje się pełnią i zakresem smaków, które potrafi wchłonąć i dalej wzmocnić - doskonale sprawdza się w mieszankach z wyraźniejszymi nutami, takimi jak przyprawy czy cytrusy. W przypadku oolongów wiele zależy od stopnia ich oksydacji lub prażenia, i na tej podstawie dobiera się takie składniki, które nie przytłoczą naturalnego smaku herbaty, lecz wręcz go wzbogacą o nowe warstwy smakowe i zapachowe. Nie są też rzadkością aromatyzowane ciemne herbaty typu Pu Erh łączące gęstość i typową ziemistość tych herbat z różnymi rodzajami kwiatów, części roślin czy przypraw.
Skład: chińska czarna herbata, aromat, ziarno kakaowca.
Przygotowanie 8 g herbaty w 0,5 l czajniczku:
napar: woda o temperaturze ok. 90°C, parzyć ok. 2 minuty. Można podawać także z mlekiem.
Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne i dobrze jest np. po określonym czasie parzenia odlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie odcedzić cały napar lub pozostawić do dalszego parzenia. Herbata ma Ci smakować, a jeśli np. wolisz mocniejsze herbaty, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - dzięki temu odkryjesz smaki, które będą Ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl