Popis produktu
Lycopersicon esculentum Mill. / Pomidor
Opis:
Pomidory są wymagającą uprawą, która wymaga starannej agrotechniki. Potrzebują ciepłego i osłoniętego stanowiska. Glebę jesienią nawozimy obornikiem. Przy wysiewie rozsady przeprowadzamy siew w marcu. W fazie początku tworzenia liści właściwych rośliny przesadzamy. Do nieogrzewanych inspektów wysadzamy w drugiej połowie kwietnia, na zewnątrz na grządę po 15 maja, 3-4 rośliny na m2. Odmiany tyczkowe podczas wegetacji sadzamy przy podporach i usuwamy boczne pędy z kąta liścia. Zapewniamy regularne podlewanie w dłuższych odstępach czasu. Największe zapotrzebowanie na wodę występuje
w okresie tworzenia owoców, mniejsze zapotrzebowanie na wodę jest podczas dojrzewania owoców. Podlewamy zawsze po zbiorze, aby zmniejszyć ryzyko pękania owoców. Korzystne jest podlewanie przez namaczanie podłoża.
Odmiana: BRUNITO F1
Pierwsza czeska odmiana typu Kumato. Polowcześnie wczesny, heterozyjny (hybrydowy), niestabilny (indeterminantny) typ o średnim wzroście z kulistymi, spłaszczonymi owocami w ciemno-brązowym kolorze. Owoce o masie 140-160 gramów są jędrne, o dużej odporności na pękanie i długiej trwałości przechowalniczej. Odporna na Ve, Tm, F2, C3. Odmianę można polecić do uprawy w polu, w nieogrzewanym tunelu foliowym oraz w ogrzewanej szklarni. Wyróżnia się bardzo dobrym stanem zdrowotnym, szczególnie tolerancją na patogeny glebowe (w obrębie grupy odmian Kumato jest to bardzo żywotny hybryd).
W porównaniu z czerwonymi pomidorami, ciemno-brązowe typy Kumato mają zaskakująco przyjemny, słodszy smak. Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C i likopenu. Ciemna skórka jest przede wszystkim cennym źródłem przeciwutleniaczy.
Według badań brytyjskich te czarne owoce są nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze. Za to odpowiadają barwniki z grupy antocyjanów, które nadają owocom ciemny odcień. Substancje te są cenionymi antyoksydantami (antyoksydanty chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i naczyń oraz spowalniają proces starzenia). Dzięki wyśmienitemu smakowi, oryginalnemu kolorowi i jędrności, pomidory typu Kumato są bardzo popularne w gastronomii. Nadają się do dekoracji, sałatek, grillowania oraz do różnego rodzaju zapiekanek. Pomidory typu Kumato są bardziej odporne i mniej się psują, ponieważ antocyjany pełnią także rolę dobrego konserwantu.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl