Z tej książki dowiesz się:
\nCzy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?\nKto przywiózł tofu z Azji?\nCzy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?\nKto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?\nDla kogo wymyślono płatki kukurydziane?
\nWegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?\nNatalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
\nKSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!
\n ukryj opis- Wydawnictwo: Poznańskie
- Kod:
- Rok wydania: 2022
- Język: Polski
- Oprawa: Miękka
- Liczba stron: 320
- Szerokość opakowania: 16 cm
- Wysokość opakowania: 22 cm
- Głębokość opakowania: 2.5 cm
- Waga: 493 g
Recenzja