Popis produktu
Bazylia pospolita / Ocimum basilicum L.
Opis:
Roślina jednoroczna o krzakowatym pokroju z wyraźnie aromatyczną natką. Od dawna uprawiana jako roślina przyprawowa, lecznicza i miododajna. Nasiona wysiewamy w marcu lub kwietniu na powierzchnię podłoża i lekko przysypujemy. Bazylia lubi żyzne, próchniczne podłoże wymieszane z dobrze rozłożonym obornikiem. Uwaga - młode siewki w zbyt gęstym wysiewie gniją. Wysadzamy w maju w miejsce osłonięte, w pełnym słońcu. Regularnie
dokarmiamy i codziennie podlewamy. Aby roślina była zwarta, bogato ulistniona i rozgałęziona, warto uszczykiwać kwitnące pędy. Świeżą natkę możemy zbierać przez cały okres wegetacji; do suszenia zbieramy natkę na początku kwitnienia i suszymy w temperaturze do 35°C, jednak aby zachować typowy zapach i smak zalecamy świeże, drobno posiekane liście bazylii zanurzyć w oliwie z oliwek. W kuchni używana jest do sałatek, mięs mielonych i potraw rybnych oraz do aromatycznych octów. Napar pobudza trawienie i pomaga przy zapaleniach górnych dróg oddechowych.
W 1 g: 900 nasion
Wysiew: maj
Zbiór: czerwiec - wrzesień
Odmiana:
RED RUBIN - czerwono-listna - zwarte purpurowe liście w większości przypadków bez zielonego zabarwienia. Przyjemny, tradycyjny zapach i aromat z pięknymi kwiatami podobnymi do lawendy. Regularne uszczykiwanie kwiatów pozwala uzyskać obfite rozgałęzienie, a także bazylia dłużej zachowa swoje aromaty.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl