BrainMax Pure Rýže, černá BIO, 1kg
Popis produktu
BrainMax Pure Ryż czarny BIO, 1 kg
Czarny ryż jest spożywany w rejonach Azji od tysięcy lat, chociaż przez wieki był przeznaczony wyłącznie dla cesarza i jego rodziny. Dlatego nazywano go też "zakazanym ryżem". Nie był przeznaczony dla ogółu. Są to ciemnofioletowe ziarna, które są bardzo bogate w antyoksydanty, a także mają wysoką zawartość błonnika. Błonnik korzystnie wpływa na cały układ trawienny, dodatkowo wiąże toksyny z przewodu pokarmowego i pomaga je usuwać z organizmu.
Oprócz ciemnego koloru ma również charakterystyczny orzechowy smak. Czarny ryż uważany jest za superżywność, ponieważ zawiera więcej antocyjanów, czyli antyoksydantów, które nadają ryżowi jego specyficzny kolor. Podobnie jak inne rodzaje ryżu, czarny ryż jest naturalnie bezglutenowy, więc nadaje się również dla osób z celiakią. Dzięki zawartości błonnika nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Ryż jest istotną częścią diety w populacjach azjatyckich, a w tradycyjnej medycynie chińskiej czarny ryż jest korzystny dla zdrowia nerek, żołądka i wątroby.
Jak przygotować czarny ryż?
Czarny ryż nie należy przepłukiwać, zewnętrzna warstwa zawiera antyoksydanty. 1 filiżanka ryżu powinna się powoli gotować w 2 filiżankach wody aż do jej odparowania, około 35 min. dla ryżu wcześniej namoczonego i 60 min. dla nienamoczonego.
TIP: namocz ryż wcześniej, co najmniej na godzinę, najlepiej do 12 godzin i gotuj w tej samej wodzie, w której się moczył - w ten sposób zachowasz maksimum cennych składników odżywczych.
Zalety BrainMax Pure czarnego ryżu:
- Źródło energii
- Szerokie możliwości zastosowania.
- Wysoka zawartość antyoksydantów.
- Naturalnie bezglutenowy.
- Bez GMO.
- BIO, RAW, VEGAN.
Możliwości użycia czarnego ryżu
- Ryż można stosować jako dodatek do potraw mięsnych i bezmięsnych.
- Można go dodać do sałatek warzywnych.
- Nadaje się także do risotta lub jako smażony ryż.
Popularne przepisy z czarnym ryżem
.png)
Pilaf z czarnego ryżu
Skład:
- 200 g czarnego ryżu
- 400 ml wody
- Sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana szalotka
- 1 łyżeczka suszonego tymianu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 475 ml bulionu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 35 g migdałów
Przygotowanie:
Czarny ryż opłucz pod zimną wodą. Następnie zalej ryż 400 ml wody, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po około 10 minutach gotowania ryż posól. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę i smaż na złoty kolor. Dodaj ryż i tymian. Po 3-4 minutach stopniowo dodawaj bulion, czosnek, liść laurowy, sól, pieprz i połowę migdałów. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż bulion się wchłonie, a ryż zmięknie. Na końcu udekoruj drugą połową migdałów i podawaj.
%20(1).png)
Smażony czarny ryż z sosem orzechowym
Skład:
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka kokosowych aminos
- 1/2 łyżki sosu chilli
- 1 łyżka miodu
- Skórka z 1 limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 60 ml wody
- 200 g czarnego ryżu
- 400 ml wody
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 dymki
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj masło orzechowe, olej sezamowy, sos sojowy, sos chilli, miód, skórkę z limonki i sok z limonki. Dodaj wodę i wymieszaj. Czarny ryż opłucz pod zimną wodą. Następnie zalej ryż 400 ml wody, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30-45 minut. Po około 20 minutach gotowania dodaj sól. Rozgrzej olej na dużej lub wok patelni. Dodaj kapustę, posól i smaż aż zmięknie. Na talerzu ułóż czarny ryż i kapustę, polej sosem i udekoruj dymką.
.png)
Czarny ryż z imbirem i kardamonem
Skład:
- 2 łyżki masła ghee
- 1 większa posiekana szalotka
- 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru
- 200 g czarnego ryżu
- 400 ml wody
- 1 łyżka całego kardamonu
Przygotowanie:
Czarny ryż opłucz pod zimną wodą. Następnie zalej ryż 400 ml wody, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30-45 minut. Po około 20 minutach gotowania dodaj sól. Na dużej patelni rozgrzej ghee i dodaj szalotkę oraz imbir. Smaż około 5 minut, aż się zezłoci. Następnie dodaj ugotowany ryż, kardamon i gotuj jeszcze 2 minuty. Udekoruj dymką i podawaj.
Zalety BrainMax Pure czarnego ryżu

Źródło błonnika
Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ trawienny.

Niski indeks glikemiczny
Dzięki dużej zawartości błonnika ryż ma niski indeks glikemiczny, dlatego nadaje się dla diabetyków.

Naturalnie bezglutenowy
Ryż należy do naturalnie bezglutenowych produktów, więc jest odpowiedni także dla osób z celiakią.
Wartości odżywcze | na 100g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1477 kJ / 353 kcal |
Tłuszcze | 2,8 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 72,7 g |
- w tym cukry | 0,9 g |
Błonnik | 4,1 g |
Białko | 7,1 g |
Sód | 0,001 g |

Certyfikat BIO CZ-BIO-001
Nasz czarny ryż posiada certyfikat BIO - Produkcja rolnictwa ekologicznego poza UE.

Zakupem wspierasz także czeskie lasy #stromzaobjednavku!
Skład: 100% organiczny ryż jaśminowy
Pochodzenie: Kambodża
Dystrybutor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrawa
Przechowywanie: W suchym miejscu, w zamkniętym opakowaniu.
Waga: 1 kg
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl