Jazyk, srdce, mozek, krev (czeski)
Drugi gatunekWarianty produktu
Popis produktu
„Nie noszę bluzy z wyszywanym imieniem, nie używam piany, nie lubię ważyć składników i nie przepadam za ekskluzywnymi składnikami, nadmierną pewnością siebie ani obcisłymi slipami. Na szczęście jest znacznie więcej rzeczy, które naprawdę lubię. Właśnie im poświęcona jest książka, która jest szczerym hołdem potrawom, na których się wychowałem. Mięso z przerostami, podroby, wino, owocowe nalewki, orzechy, zioła czy zwyczajny chleb to typowe produkty naszego kraju, a jednocześnie podstawy mojej kuchni. Nie mogę się obejść bez staromodnego gotowania w garnku, tłuszczów zwierzęcych, mocnych sosów ani zapachu wędzonego. Chciałbym wyróżnić całkowicie proste, tanie i często pomijane składniki, które kiedyś były zwyczajną częścią krajowego jadłospisu. Pszenica, kasza jęczmienna, pokrzywy, tarnina, porzeczki, ślimaki, szpik czy ogon wołowy budzą we mnie większe podekscytowanie niż foie gras z ananasem czy osiemnastodaniowe menu gotowane w plastikowym kondomie, serwowane na łupku i owiane efektownymi chmurami suchego lodu i ciekłego azotu.“ List miłosny do kuchni morawskiej od typografa, grafika i zwycięzcy konkursu MasterChef 2022.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl