Kaffa Bio zrnková gourmet káva bez kofeinu Nabu, italské pražení, 250 g
Popis produktu
Wyjątkowa, wyszukana ręcznie zbierana dzika i ogrodowa kawa Arabica z lasów deszczowych prowincji Kaffa na południowym zachodzie Etiopii. Ciemne włoskie palenie nadaje pełny i intensywny smak tej najwyższej klasy mocno palonej kawy, odpowiedniej do espresso lub kawiarki moka. Metoda CO2 stosowana do usuwania kofeiny jest kosztowna, ale zachowuje aromat, pełnię smaku i jest bezpieczna dla zdrowia. Metoda opracowana w Instytucie Maxa Plancka wymaga zaawansowanego wyposażenia do pracy pod ciśnieniem nawet do 300 barów, lecz jest bardzo łagodna dla kawy i utrzymuje jej ogólne lepsze właściwości. Wszystkie chemiczne rozpuszczalniki zastępowane są wysokim ciśnieniem i czystym dwutlenkiem węgla, który naturalnie występuje w powietrzu. Miękkie opakowanie próżniowe z zaworem do kawy dobrze zachowuje aromat prażonej kawy.
Już sama nazwa regionu Kaffa przywołuje starożytną prawdę, że właśnie tutaj znajduje się kolebka kawy, później rozpowszechniona na cały świat. To właśnie tutaj, w naturalnym środowisku lasu deszczowego Bonga, od tysięcy lat rośnie pierwotna odmiana kawy bez plantacji i stacji hodowlanych. Roślina ma niskie plony, ale inwestuje w niezrównaną jakość, aromat i różnorodność między poszczególnymi krzewami.
Ta dziko rosnąca kawa jest następnie w polskiej palarni mieszana przez mistrzów palenia w zmiennych proporcjach z arabiką uprawianą w przydomowych ogrodach regionu Kaffa zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego i mocno palona w stylu włoskim. Tzw. włoskie palenie wymaga od palacza prawdziwego doświadczenia, ponieważ znajduje się na końcu drugiego cracku i od przypalenia dzieli je tylko chwila. Styl włoski oznacza kawę całkowicie wolną od kwasowości, cały cukier w ziarnach jest na tym etapie w pełni skarmelizowany, a na powierzchni ciemnobrązowych ziaren pojawiają się tłuste plamy. Pierwotny smak kawy jest w ten sposób stłumiony na rzecz nut palonego smaku. Warunki handlowe fair trade (konkretnie certyfikacja Fair for Life) oraz współpraca z Niemieckim Związkiem Ochrony Przyrody i Bioróżnorodności NABU gwarantują trwałe, zrównoważone perspektywy dla drobnych producentów i zbieraczy, dla których kawa jest głównym źródłem dochodu, oraz ochronę lokalnych cennych lasów deszczowych.
Skarb lasów deszczowych królestwa Kaffa
Nieprzeniknione górskie lasy deszczowe w dawnym królestwie Kaffa w południowo-zachodniej Etiopii są uważane za jedno z 34 ognisk bioróżnorodności na świecie. Są prawdziwymi skarbami przyrody i domem dla wielu gatunków zwierząt i roślin, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Żyją tu lwy, lamparty, dzikie koty i świnie oraz antylopy, a czarno-białe, ciekawskie małpy guereza tworzą tu własny podgatunek. Region jest domem dla ponad 100 gatunków ptaków, dlatego międzynarodowo uznawany jest za Ważny Obszar dla Ptaków i Bioróżnorodności (Important Bird and Biodiversity Area, IBA). Ogromne, potężne drzewa, sieć korzeni powietrznych, fascynujące epifity, lśniąca zieleń - lasy, z których pozostał jedynie fragment pierwotnej wielkości, nadal skrywają prawdziwą specjalność: dziką kawę (Coffea arabica), genetyczne źródło nieocenionej wartości. Dziewięć miesięcy po kwitnieniu krzewy kawowe w lesie deszczowym niosą czerwone owoce podobne do wiśni, w których znajdują się pod miąższem dwa spłaszczone ziarna - zielone ziarna kawy.
Utworzenie pierwszej światowej biosferycznej rezerwacji kawy UNESCO
Nielegalna wycinka drzew, ekspansja gruntów rolnych i urbanizacja poważnie zagrażają istnieniu tych cennych obszarów przyrodniczych. Między 1988 a 2008 rokiem zniknęło około 40% lokalnych lasów, co zagraża także wysiłkom w walce ze zmianami klimatu - lasy są między innymi kluczowymi magazynami węgla. Nasz importer Original Food oraz najstarsza i największa organizacja ekologiczna w Niemczech NABU intensywnie angażują się we wspólny projekt na rzecz zrównoważonego rozwoju i ochrony tych wyjątkowych lasów deszczowych. Wspieranie sprzedaży lokalnych produktów i rozwój ekoturystyki tworzy nowe źródła dochodu dla mieszkańców i w ten sposób realnie zmniejsza presję na zasoby naturalne. Sprzedaż dzikiej kawy po uczciwych cenach zachęca rolników do utrzymania i ochrony górskich lasów deszczowych, jednocześnie poprawiając ich dochody. NABU (The Nature and Biodiversity Conservation Union) został założony w 1899 roku i obecnie wspiera go ponad 900 000 członków i zwolenników, których wspólnym celem jest ochrona siedlisk i bioróżnorodności, promowanie zrównoważoności w rolnictwie, leśnictwie i gospodarce wodnej oraz zwiększanie roli ochrony przyrody w społeczeństwie. Kupując tę kawę, bezpośrednio wspierasz zachowanie unikalnej przyrody Afryki; z każdego sprzedanego kilograma kawy 0,40 € trafia bezpośrednio na lokalne projekty NABU.
Od początku, od 2003 roku, płacimy drobnym producentom uczciwe ceny za ich produkty, ponieważ tylko w ten sposób ma to ekonomiczny sens dla nas i dla nich - długoterminowo i zrównoważenie. Tylko wówczas możemy oprócz zbiorów wymagać także utrzymania lasów deszczowych w zdrowym stanie. Projekt doprowadził do utworzenia pierwszej na świecie biosferycznej rezerwacji kawy UNESCO i dziś uznawany jest za znakomity przykład równoczesnej ochrony przyrody i rozwoju ekonomicznego. Z tego sukcesu korzysta dziś około 130 000 osób w prowincji Kaffa, a od 2016 roku daje perspektywy także kolejnym 20 000 osób w sąsiednim regionie Sheka.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl