Popis produktu
Allium cepa / CebulaOpis:Uprawa cebuli z bezpośredniego siewu.Do uprawy cebuli najbardziej odpowiednie są gleby średnio ciężkie gliniasto-piaszczyste na stanowiskach dobrze nasłonecznionych. Zaliczamy ją do drugiego lub trzeciego przedziału gleb z dobrą zasobnością w składniki pokarmowe, o pH co najmniej 5,5. Wysiewamy jak najwcześniej na wiosnę, aby nasiona miały dostateczną wilgotność, w rzędy co 30-35 cm, na głębokość 2-3 cm. W rzędzie przerywamy rośliny w razie potrzeby na odległość 4-5 cm. W czasie wegetacji zwracamy uwagę na pielęgnację, mając na celu utrzymanie przewiewnej struktury gleby. Nawadnianie jest wskazane, ale tylko do połowy lipca. W miejscach o zamkniętym ukształtowaniu terenu i w wilgotniejszych okresach cebula od połowy czerwca wymaga ochrony fungicydowej przeciwko mączniakowi cebuli. Zbieramy, gdy połowa roślin ma przewrócone liście, a cebule mają żółtobrązową łuskę. Dosuszamy na grządkach lub na rusztach.
Uprawa z dymki (sadzonki).Do tej technologii uprawy nadają się szczególnie odmiany STUTTGARTSKA i VŠETANA. Na przedprodukcję dymki wysiewamy nasiona od marca do połowy kwietnia gęsto w rzędy. Na 10 m2 potrzebujemy około 100 g nasion. W chwili gdy cebulki osiągną grubość ołówka, wyrywamy zasiew i zostawiamy je na słońcu do ponaciągnięcia. Optymalna temperatura do przechowywania to do 5°C lub powyżej 15°C. W następnym roku dymkę sadzimy wczesną wiosną tak, aby końcówka szyjki lekko wystawała ponad powierzchnię grządki. Na metr kwadratowy sadzimy 100-300 g cebulek w rozstawie 20 x 8-10 cm. Cebule uprawiane z dymki mają w porównaniu z cebulami wysiewanymi bezpośrednio gorszą przechowalność, ale znacznie wcześniejsze zbiory.
Uprawa odmian przezimowujących.Odmiany ozime są interesujące przede wszystkim dla uzyskania wczesnego zbioru, ponieważ dojrzewają jeszcze wcześniej niż cebule uprawiane z dymki. Nasiona wysiewamy od połowy sierpnia do początku września (zbyt wczesny wysiew powoduje wybicie w pędy, zbyt późny - wymarzanie niedostatecznie rozwiniętych roślin). Po wysiewie należy zapewnić dostateczną wilgotność dla wschodów, aby rośliny szybko rosły i przed mrozami osiągnęły co najmniej 5 mm grubości.
HTS: 4-5 g W 1 g: 150 - 250 nasion Siew: sierpień Zbiór: lipiec - sierpień Odmiana: HIBERNA
Plennna odmiana ozima o dużej, kulistej do nieco spłaszczonej cebuli ze średnio do silnie rozwiniętą szyjką. Miąższ jest biały, jędrny, delikatny, o bardzo dobrej cebulowej nucie smakowej. Cebula jest otoczona łuskami żółtobrązowymi do brązowo-brązowych z ciemniejszym unerwieniem. Rośliny dobrze przezimowują. Można ją zbierać jako cebulę z natką - do spożycia na zielono, jako świeżą i jako suchą. Okres wegetacji od siewu do cebuli z natką wynosi 163 dni, do zbioru świeżej cebuli 185 dni, a do suchej 205 dni. Plon cebuli z natką wynosi 29 t/ha, świeżej 34 t/ha, a suchej 37-45 t/ha. Termin zbioru zielonki przypada na drugą dekadę czerwca. Masa handlowa cebuli wynosi 55-65 g. Jest krótkotrwale przechowywalna.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl