Fairobchod Bio černý čaj Zlatý Yunnan Lincang sypaný, 70 g
Popis produktu
Wysokiej jakości klasa GFOP złotej yunnańskiej czarnej herbaty z luźniej drutowato zwiniętymi całymi liśćmi z udziałem złotych pąków. Jej napar tworzy barwę czerwonego złota, odmienną od innych czarnych herbat, stąd też nazwa „złota”. Złote pąki na liściach niekiedy tworzą na powierzchni, przy krawędzi filiżanki, wyjątkowo piękną złotą linię zwaną „Golden Ring”. Zrównoważony, pełny smak jest lekko słodkawy, typowy dla herbat z tego regionu, ma kwiatowe nuty i delikatny dymny posmak. Posmak jest bardzo przyjemny i długo utrzymujący się.
Nienaruszone górskie masywy rejonu Lincang (chiń. Lin-cchang) w południowo-zachodniej części prowincji Yunnan (Jün-nan) są terytorium ludu Wa, domem najstarszych plantatorów herbaty i najstarszych krzewów herbacianych w kraju, kolebką chińskich herbat. Tutejsza dzika przyroda, wielowiekowy sposób życia i lokalne herbaciane ogrody są znane na całym świecie. Czarna herbata z Yunnanu jest tu głównym produktem eksportowym i należy do najbardziej poszukiwanych chińskich herbat w ogóle.
Złotej yunnańskiej herbacie mówi się także Dian Hong. Dian to dawna nazwa Yunnanu, natomiast Hong oznacza „czerwoną (herbatę)”, ponieważ tutaj czarne herbaty nazywane są czerwonymi ze względu na ich czerwony napar. Dzięki czystej przyrodzie na dużych wysokościach i w pełni ekologicznemu sposobowi uprawy tej herbaty, możesz cieszyć się wysoką zawartością związków roślinnych bogatych w przeciwutleniacze, zwanych polifenolami.
Yunnan ma dużą średnią wysokość około 1950 m n.p.m. i klimat pod wpływem Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego. Zbiory krzewów herbacianych (Camellia sinensis) nie odbywają się tu wyłącznie wiosną, jak jest to zwykle gdzie indziej w kraju, lecz także jesienią, kiedy liście herbaciane mają najlepsze właściwości. Zebrane liście rozkłada się na rusztach i pozostawia do więdnięcia. Następnie następuje zwijanie, ręczne lub przy użyciu tzw. rollerów, a dopiero potem oksydacja, która czyni czarne herbaty czarnymi. Podczas niej liście zmieniają kolor i nabierają aromatu oraz smaku. Na koniec herbata jest suszona, sortowana i eksportowana.
Przygotowanie: 1 łyżeczkę herbaty w filiżance zalać wrzącą wodą i parzyć 3-4 minuty. Jest wystarczająco mocna, aby znieść dodanie odrobiny mleka lub cukru.
Skład: bio czarna herbata liściasta 100%.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl