Práškový zelený čaj Matcha Gracios of the Court - 30 g
Popis produktu
Prawdziwa japońska matcha bardzo wysokiej jakości wyprodukowana z Tenchi, która jest uprawiana w taki sam sposób jak wysokogatunkowe Gyokuro. Pochodzi z regionu Uji w prefekturze Kioto. Ta matcha ma niesamowity, świeży zielony kolor, pełne aromaty i delikatny, wyrafinowany smak. Nie zawiera żadnej gorzkiej ani ściągającej nuty. Nadaje się do ceremonii herbacianej i to zarówno do przygotowania metodą Koicha, czyli mocnego i gęstego naparu, jak i metodą Usucha, która daje słabszy i delikatniejszy napar. Matcha, sproszkowana zielona herbata o wspaniałym zapachu, gęstej piance i bogatym, łagodnym smaku. Matcha jest produkowana ze świeżych liści herbaty, które rosły pod staranną opieką w rozproszonym, łagodnym świetle słonecznym. Po 20 do 30 dniach zacieniania liście zostały zebrane, poddane parowaniu i suszeniu. Na koniec suche, przetworzone liście zostały zmielone w tradycyjnym kamiennym moździerzu zwanym Hikiusu na drobny proszek herbaciany. Kolor puszki może się różnić od fotografii. Przygotowanie 0,15 l herbaty matcha w tradycyjnej japońskiej misce chawan
Miskę do matchy podgrzewamy gorącą wodą i wycieramy do sucha serwetką. Do podgrzanej miski wsypujemy 2 do 5 g (w zależności od tego, jak mocną herbatę chcemy pić). Delikatnie zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze 60-70°C. Japońską trzepaczką zwaną chasen zaczynamy ostrożnie rozpuszczać proszek, najpierw powoli kolistymi ruchami, a następnie z brzegu na brzeg. Gdy herbata nie ma grudek, a na powierzchni pojawi się pianka, herbata jest gotowa do podania.
Jeśli zrezygnujesz z ceremonialnego przygotowania, możesz przygotować matchę także prosto (nawet w podróży) w shakerze. Do shakera wsyp pożądaną ilość matchy, dodaj zimnej wody i wszystko wstrząśnij. Do napoju można np. dodać kilka kropel cytryny. Uwaga dotycząca przygotowania: podane czasy są orientacyjne i warto np. po pewnym czasie parzenia odlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie przelać cały napar lub pozostawić do dalszego parzenia. Herbata ma smakować tobie, więc jeśli np. wolisz mocniejsze herbaty, użyj więcej liści (proszku), cieplejszej wody lub przedłuż czas parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które najbardziej ci odpowiadają.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl