Práškový zelený čaj Matcha Megumi no Mukashi - 30 g
Popis produktu
Prawdziwa japońska matcha średniej jakości wyprodukowana z Tenchi, która jest uprawiana w taki sam sposób jak wysokiej jakości Gyokuro. Pochodzi z regionu Uji w prefekturze Kioto. Ta matcha ma niesamowity świeży zielony kolor, pełne aromaty i delikatny smak. Pije się ją bardzo dobrze, ponieważ w smaku nie występuje żadna gorzka ani ściągająca nuta. Nadaje się do ceremonii herbacianej, zarówno do przygotowania metodą Koicha, czyli mocnego i gęstego naparu, jak i metodą Usucha, która daje słabszy i delikatniejszy napar. Matcha, sproszkowana zielona herbata o wspaniałym zapachu, gęstej pianie i bogatym, miękkim smaku. Matcha jest wykonana ze świeżych liści herbaty, które rosły pod uważnym nadzorem w rozproszonym łagodnym świetle słonecznym. Po 20-30 dniach zacieniania liście zostały zebrane, sparzone na parze i wysuszone. Na końcu suche i przetworzone liście zostały rozdrobnione w tradycyjnym kamiennym moździerzu zwanym Hikiusu na drobny proszek herbaciany. Przygotowanie 0,15 l herbaty matcha w tradycyjnej japońskiej misce chawan
Miseczkę do matchy podgrzewamy gorącą wodą i wycieramy do sucha serwetką. Do podgrzanej miski wkładamy 2-5 g (w zależności od tego, jak mocną herbatę chcemy pić). Ostrożnie zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze 60-70°C. Japońską trzepaczką zwaną chasen zaczynamy delikatnie mieszać proszek, najpierw powoli, ruchem okrężnym, a następnie od krawędzi do krawędzi. Gdy herbata będzie bez grudek, a na powierzchni pojawi się piana, herbata jest gotowa do podania.
Jeśli zrezygnujesz z ceremonialnego przygotowania, możesz przygotować matchę także prosto (nawet w podróży) w shakrze. Do shakra wsyp pożądaną ilość matchy, dodaj zimną wodę i dobrze wstrząśnij. Do napoju można np. dodać kilka kropel cytryny. Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne - warto po pewnym czasie parzenia odlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie przecedzić cały napar lub zostawić do dłuższego parzenia. Herbata ma ci smakować, a jeśli np. wolisz mocniejsze herbaty, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub przedłuż czas parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które będą ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl