Popis produktu
Refraktometr do pomiaru brzeczki piwnej / cukromierz piwowarski ATC 32
Wysokiej jakości refraktometr / brixometr z automatyczną kompensacją temperatury przeznaczony jest przede wszystkim do pomiaru zawartości cukru i gęstości względnej brzeczki piwnej, ewentualnie zawartości cukru w moszczu owocowym i zacierze. Refraktometr to przyrząd do pomiaru współczynnika załamania światła i w ten sposób można określać skład mieszanin ciekłych lub czystość substancji. Ten refraktometr / brixometr stosuje się wszędzie tam, gdzie trzeba ustalić procentową zawartość cukru w brzeczce piwnej (w brzeczce) w zakresie 0 do 32 % Brix, dalej zmierzyć gęstość względną brzeczki piwnej w zakresie 1,000 do 1,120 SG wort, a także na przykład zawartość cukru w moszczu owocowym i zacierze, sokach owocowych itd. ATC / system automatycznej kompensacji temperatury (przy temperaturze 0°C do 30°C nie jest wymagana żadna kalibracja).
Główne zalety:
- Kompaktowy rozmiar przyrządu
- Niewielkie odchylenie i wysoka dokładność pomiaru
- Do pomiaru przyrząd nie wymaga żadnej baterii
- Obudowa wykonana z lekkiego i odpornego specjalnego stopu aluminium
- Część przyrządu pokryta miękką gumową osłonką dla wygodnego trzymania
- Pomiar w zakresie 0 do 32 % Brix
- Przyrząd nie wymaga żadnej baterii
- Wysoka niezawodność eksploatacyjna i długa żywotność
- Praktycznie nie wymaga żadnej konserwacji.
Sposób pomiaru:
- Pomiary refraktometrem są bardzo proste: wystarczy nakropić 2-3 krople badanej cieczy na pochylony pryzmat optyczny przyrządu, przykryć pokrywkę pryzmatu (ciecz się rozprowadzi), spojrzeć pod światło przez okulary przyrządu, ewentualnie go wyostrzyć i na odpowiedniej skali w polu widzenia można od razu odczytać wartość zawartości cukru oraz gęstości względnej według granicy między oświetloną a nieoświetloną częścią.
Co to jest skala Brix:
- Skala Brix służy do pomiaru stężenia rozpuszczonej substancji (głównie cukru) w owocach, warzywach, sokach, moszczach, napojach bezalkoholowych, brzeczce piwnej itp., % Brix = uniwersalna jednostka zawartości cukru odniesiona do sacharozy (cukier buraczany), określa stężenie sacharozy w procentach masowych, 1 % Brix = 1 g sacharozy (cukru buraczanego) w 100 g np. moszczu.
Zawartość opakowania:
- 1 szt. przenośny refraktometr
- 1 szt. praktyczne i mechanicznie odporne etui z tworzywa sztucznego
- 1 szt. mini śrubokręt do kalibracji przyrządu
- 1 szt. pipeta do pobierania próbki
- 1 szt. antystatyczna ściereczka do czyszczenia pryzmatu optycznego
Uwaga: Specjalny roztwór kalibracyjny nie jest częścią zestawu! Parametry techniczne:
- Stężenie brzeczki piwnej - zakres: 0 - 32 %, dokładność: +/- 0,2 %
- Temperatura odniesienia: 20 °C
- Waga refraktometru: 131 g
- Waga refraktometru z opakowaniem: 284 g
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl