Popis produktu
Jest to światowej sławy ostra mieszanka przypraw przeznaczona do przygotowania aromatycznego kurczaka w indyjskim stylu. Doskonale doprawi też inne rodzaje mięs, takie jak wieprzowina, baranina i jagnięcina. Można ją stosować do duszenia, marynowania i grillowania mięsa na ogniu. Jest znakomita do przyprawienia owoców morza oraz potraw wegetariańskich. Ten przepis pochodzi z zachodniego wybrzeża Indii, gdzie Vindaloo podawano przy szczególnych okazjach. Jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie znajdziesz je w ofertach „indyjskich” restauracji serwujących potrawy oparte na curry. W potocznej angielszczyźnie Vindaloo bywa nazywane często „vindy” i jest dobrze znane ze swojej ostrości. Zawartość torebki rozprowadzić wodą i odrobiną oleju do rzadszej konsystencji. 400 g mięsa z kurczaka (może być też wieprzowe) pokroić na kawałki o wielkości ok. 3 cm i szybko podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Gdy mięso się zetnie, wlać mieszankę przypraw i dobrze wymieszać. Gotować, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać łyżeczkę octu lub śmietany kwaśnej albo jogurtu. Najlepiej podawać z białym pieczywem, indyjskim chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego. Vindaloo smakuje najlepiej 2-3 dni po przygotowaniu, gdy przyprawy się przegryzą, a mięso przejmie ich aromat i smak. Skład: słodka papryka, kolendra, kmin rzymski, czosnek, cebula, kozieradka, gałka muszkatołowa, cynamon, liść laurowy, imbir, chilli, gorczyca, czarny pieprz, kardamon, koper włoski, skórka cytrynowa, goździk, ziemniak, skrobia, cukier, sól (maks. 5%)
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl