Černý čaj Caykur Altinbas Klasik - 500 g
Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi chętniej spotykają się przy szklance herbaty. Herbata tutaj stanowi istotny aspekt społeczny, a nawet istnieje tureckie przysłowie związane z herbatą: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", które można przetłumaczyć jako: "Kochać jest jak herbata, być kochanym jest jak cukier. Biedni tacy jak my piją swoją herbatę bez cukru." Wysokiej jakości liściasta herbata uprawiana na północno-wschodniej części Turcji, w pobliżu Morza Czarnego, obfitującej w opady deszczu. Dla Altinbas charakterystyczne jest użycie górnego nierozwiniętego pąka i dwóch przyległych listków, co sprawia, że herbata jest bogatsza w smaku w porównaniu do klasycznej oferty tej marki. Po wypiciu pozostawia wyraźne aftertaste z typową goryczką. Nawod przygotowania herbaty:
na kuchence rozgrzewamy stalowy czajniczek, do rozgrzanego czajniczka wsypujemy około 10 g herbaty na 0,5 l wody, potrząsając czajniczkiem prażymy - mieszamy około minuty, następnie zalewamy 0,6 dl wody i gotujemy przez około 10 minut, podajemy z kostkowym cukrem, około trzy kostki na 1 dl.
Uwaga dotycząca przygotowania: podane czasy są orientacyjne i np. dobrze jest po pewnym czasie parzenia odlać trochę herbaty, posmakować ją i ewentualnie odcedzić cały napar lub zostawić do dalszego parzenia. Herbata ma smakować Tobie, a jeśli np. preferujesz mocniejsze herbaty, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą, tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które będą Ci najbardziej odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl