Černý čaj Caykur Tirebolu Cayi - 200 g
Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi wolą spotykać się przy szklance herbaty. Herbata tutaj stanowi ważny aspekt społeczny, a nawet istnieje tureckie przysłowie związane z nią: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", które można przetłumaczyć jako: "Kochać to jak herbata, być kochanym to jak cukier. Biedni tacy jak my piją herbatę bez cukru." Kawa listkowa wysokiej jakości uprawiana na północno-wschodnim wybrzeżu Turcji, w pobliżu Morza Czarnego, obfitującym w opady deszczu. Herbata Çaykur Tirebolu Çayı zawdzięcza nazwę miastu Tirebolu, w okolicach którego znajdują się plantacje herbaty. Herbata ma mocny i wyrazisty smak, a przy dłuższym parzeniu ujawnia przyjemne czekoladowe nuty. Zalecamy przygotowywać herbatę w tradycyjnym tureckim zestawie Çaydanlık. Instrukcja przygotowania herbaty:
rozgrzewamy na kuchence stalowy imbryk, do rozgrzanego imbryka wsypujemy ok. 10 g herbaty na 0,5 l wody, otrząsając imbrykiem prażymy herbatę - mieszamy przez około minutę, następnie zalewamy 0,6 dl wody i gotujemy przez około 10 minut, podajemy z kostkowym cukrem, ok. trzy kostki na 1 dl.
Uwaga dotycząca przygotowania: podane czasy są orientacyjne - warto po pewnym czasie parzenia odlać trochę herbaty, skosztować jej i ewentualnie odcedzić cały napar lub pozostawić do dalszego parzenia. Herbata ma smakować tobie, więc jeśli na przykład wolisz mocniejsze napary, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które najbardziej będą ci odpowiadać.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl