Černý čaj Caykur Tirebolu 500 g
Popis produktu
Chociaż może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi preferują spotkania przy szklance herbaty. Herbata tutaj odgrywa istotną rolę społeczną, a nawet istnieje tureckie przysłowie związane z herbatą: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", które można przetłumaczyć jako: "Kochać jest jak herbata, być kochanym jest jak cukier. Biedni tacy jak my piją swoją herbatę bez cukru." Doskonała liściasta herbata uprawiana w północno-wschodniej części Turcji, w pobliżu Morza Czarnego, regionie obfitującym w opady. Herbata Çaykur Tirebolu Cayı nazwana jest od miasta Tirebolu, w okolicach którego znajdują się plantacje herbaty. Herbata ma mocny i wyrazisty smak, a przy dłuższym parzeniu ujawnia przyjemne czekoladowe nuty. Zalecamy przygotowywać ją w tradycyjnym tureckim zestawie Caydanlik. Instrukcja przygotowania herbaty:
na kuchence rozgrzewamy stalowy czajniczek, do rozgrzanego czajniczka wsypujemy około 10 g herbaty na 0,5 l wody, potrząsając czajniczkiem prażymy - mieszamy około minuty, następnie zalewamy 0,6 dcl wody i gotujemy przez około 10 minut, serwujemy z cukrem w kostkach, około trzy kostki na 1 dcl.
Uwaga dotycząca przygotowania: podane czasy są orientacyjne i warto po pewnym czasie parzenia odkroić trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie odcedzić cały napar lub pozostawić dalej parzyć. Herbata ma Ci smakować, a jeśli np. preferujesz mocniejsze napary, użyj więcej liści, cieplejszej wody lub wydłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które najbardziej Ci odpowiadają.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl