Černý čaj Caykur Altinbas Klasik 200 g
Popis produktu
Choć może się wydawać, że narodowym napojem Turcji jest kawa, miejscowi wolą spotykać się przy szklance herbaty. Herbata tutaj stanowi ważny aspekt społeczny, a nawet istnieje tureckie przysłowie związane z nią: "Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz", co można przetłumaczyć jako: "Kochać jest jak herbata, być kochanym jest jak cukier. Biedni tacy jak my piją swoją herbatę bez cukru."
Doskonała liściasta herbata uprawiana na północnym wschodzie Turcji, w pobliżu Morza Czarnego, gdzie występują obfite opady deszczu. Dla Altinbas charakterystyczne jest użycie górnego nierozwiniętego pąka i dwóch sąsiednich listków, co sprawia, że herbata ma bogatszy smak w porównaniu z klasyczną ofertą tej marki. Po wypiciu pozostawia w ustach wyraźny posmak z typową goryczką.
Instrukcja przygotowania herbaty:
na kuchence rozgrzewamy stalowy czajniczek,
wsypujemy do rozgrzanego czajniczka ok. 10 g herbaty na 0,5 l wody,
trzęsąc czajniczkiem prażymy herbatę - mieszamy około minuty,
następnie wlewamy 0,6 dl wody i gotujemy około 10 minut,
podajemy z kostkowym cukrem, ok. trzy kostki na 1 dl.
Uwaga do przygotowania: podane czasy są orientacyjne i np. warto po pewnym czasie parzenia zlać trochę herbaty, spróbować jej i ewentualnie przelać cały napar lub zostawić do dłuższego parzenia. Herbata ma smakować Tobie, a jeśli np. wolisz mocniejsze napary, użyj więcej listków, cieplejszej wody lub przedłuż czasu parzenia. Nie bój się eksperymentować z herbatą - tylko w ten sposób odkryjesz smaki, które najbardziej Ci odpowiadają.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl