Kuchyně ve službách lidu - Vydávání kuchařek v Československu v letech 1945-1989 (czeski)
Popis produktu
W obliczu obecnego zalewu książek kucharskich na półkach księgarskich rzadko myślimy o tym, jak dramatyczną historię mogą kryć za sobą i że bywały czasy, gdy na nie „stało się w kolejkach jak za mięso podczas wojny“. W warunkach centralnie kontrolowanego powojennego rynku książki w Czechosłowacji zbiory przepisów zyskały zupełnie szczególny status: przywłaszczyli je specjaliści ds. żywienia i poprzez nie dążyli do przekształcenia nawyków żywieniowych socjalistycznych pracowników na masową skalę. W latach pięćdziesiątych książki kucharskie stały się rodzajem fachowej literatury medycznej i przykładem udanej broszury oświatowo-propagandowej. Ich treść, struktura i wykonanie poligraficzne podporządkowane były roli, jaką miały odegrać w nowo budowanym społeczeństwie. Potrzeba było kolejnych trzech dekad, by stopniowo uwolniły się z tej roli. Jak przebiegała cała ta transformacja gatunkowa? Kim byli autorzy i czytelnicy socjalistycznych książek kucharskich? Jakie strategie stosowali wydawcy, starając się wypełniać lub burzyć konwencje gatunkowe? I dlaczego typowym obrazowym uzupełnieniem przepisów nie stała się fotografia, lecz humorystyczny, karykaturalny rysunek? Na te i wiele innych pytań autorka stara się odpowiedzieć w swoim wkładzie do dziejów nowoczesnej książki.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl