Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970 (czeski)
Popis produktu
Publikacja przedstawia całościowy obraz dziejów żywienia i sposobów żywienia od powojennej nędzy i surowego systemu racjonowania aż po wielki rozkwit czeskiej haute cuisine pod koniec lat sześćdziesiątych. Autor skupił się zarówno na domowym gotowaniu, jak i na żywieniu w restauracjach oraz stołówkach. Pokazuje, jak kształtowały się ceny produktów spożywczych i co ludzie postrzegali jako luksus. Bada różne aspekty wpływające na nawyki żywieniowe i zwraca uwagę na ówczesną propagandę zdrowego odżywiania oraz na wprowadzanie inspiracji z zagranicy. Problem ten osadza w szerokim kontekście dziejów kulturalnych, społecznych, gospodarczych, a także politycznych. Dowiecie się, jak u nas spożywano mięso wieloryba, co chętnie jadł Antonín Zápotocký, jak w latach pięćdziesiątych przemianowano tournedos Rossini, jak zdobywano soczewicę i wątrobę oraz jak walczono z otyłością.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl