Pivovarství (czeski)
Popis produktu
Pierwsze wydanie książki „Browarnictwo” zostało wyprzedane w ciągu kilku lat. Do drugiego przystąpiono w zeszłym roku - a w maju tego roku również się wyprzedało! Zespół autorów w ciągu wiosny i lata kontynuował pracę, nawiązując do obu dziś już wyprzedanych i bardzo poszukiwanych wydań tej podstawowej publikacji w branży, a rezultatem jest trzecie, uzupełnione i poprawione wydanie, które ukaże się jeszcze tej jesieni.
Autorzy ponownie uzupełnili poszczególne rozdziały o aktualne informacje dotyczące nowych technologii, urządzeń i odkryć naukowych, w tym odnośniki do nowych źródeł informacji. Sprawdzona struktura publikacji jednak pozostała zachowana. Książka „Browarnictwo” omawia w szesnastu rozdziałach cały proces produkcji piwa. Pierwszy rozdział dotyczy surowców potrzebnych do produkcji piwa (słód, chmiel i produkty chmielowe, woda oraz surowce pomocnicze). Osobny rozdział poświęcony jest drożdżom piwowarskim. Kluczową część publikacji stanowią rozdziały, w których szczegółowo opisano produkcję piwa od przygotowania brzeczki w kotle, przez główne fermentacje i refermentację, filtrację (w tym odwirowywanie i techniki membranowe) aż po pasteryzację i rozlew. W książce porównywane są właściwości różnych rodzajów piw, fizykochemiczna i sensoryczna stabilność piwa, wyjaśniono proces starzenia piwa i ocenę jego jakości. Osobne rozdziały dotyczą enzymów ważnych dla produkcji piwa, mikrobiologii produkcji piwowarskiej, zarządzania jakością, higieny i sanitacji urządzeń produkcyjnych, gospodarki energetycznej oraz problematyki ścieków i emisji. Zakończenie książki poświęcone jest zdrowotnym aspektom piwa. Poszczególne rozdziały zazwyczaj rozpoczynają się krótkim przeglądem rozwoju historycznego, następnie przedstawione są podstawy teoretyczne, przegląd stosowanych technologii wraz z innowacjami, kontrole laboratoryjne itp. Każdy rozdział uzupełniono bardzo obszerną listą cytowanej literatury.
Zakres i koncepcja książki przeznaczają ją dla studentów studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich kierunku browarnictwo, ponadto dla specjalistów z branży piwowarskiej, a nie mniej ważne także dla entuzjastów spoza środowiska zawodowego, którzy chcą poznać więcej szczegółów na temat tradycyjnej czeskiej dziedziny.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl