Rusko pohledem z kuchyně - Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou (czeski)
Popis produktu
Dlaczego wraz z ostatnim carem Rosji zastrzelili też jego kucharza? Kto dbał o jadłospis Stalina w jego tajnej daczy niedaleko Moskwy? Co jedli pierwsi likwidatorzy katastrofy w Czarnobylu? Nowa książka Witolda Szabłowskiego tematycznie nawiązuje do bestsellera Jak nakarmić dyktatora, tym razem jednak autor podąża śladami kucharzy, przed których oczami i nad których potrawami kształtowała się historia Rosji i Związku Radzieckiego. W osiemnastu opowieściach przedstawia losy ludzi, którzy gotowali przy władcach kraju od Mikołaja II po Putina, a także dla radzieckich żołnierzy w Afganistanie. Spotyka świadków głodu na Ukrainie i blokady Leningradu, zabiera nas „do kuchni” oblężonej mariupolskiej huty Azowstal. Opowiada, co jedli pierwsi kosmonauci, ale też stara się ustalić, ile prawdy jest w putinowskiej historii, że jego dziadek gotował dla Lenina i Stalina. Przede wszystkim jednak ta książka pokazuje, jak pozornie niewinne kunszt kucharski może zostać wykorzystany do celów politycznych i jak rosyjskie imperium przez wieki zręcznie karmiło swoich mieszkańców propagandą. Gdy zajrzymy pod pokrywkę rosyjskiego reżimu, ukazuje się nam wyjątkowy obraz losu kraju od ostatnich zrywów caratu aż po współczesność. Całość uzupełniona jest ponadto szeregiem przepisów reprezentujących różnorodną kulinarną kulturę Rosji i innych narodów ZSRR.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl