Popis produktu
Koza domowa jest mniejszym udomowionym przeżuwaczem, należącym do najstarszych zwierząt użytkowych; człowiek hoduje ją niemal 10 tysięcy lat. W języku czeskim samica nazywa się koza, samiec kozel, w dialektach południowo-zachodnich Czech także pukl lub puk, w dialektach wschodnio-morawskich cap. Wykastrowany kozel określany jest słowem hňup; hňup jest mniej agresywny, mięso hňupów ma słabszy specyficzny zapach. Młode nazywa się koźlę lub koziołek. W Europie kozy hoduje się najczęściej dla mleka, ewentualnie mięsa. Mleko kozie jest korzystne dla zdrowia, ma wyższą zawartość tłuszczu i niższą zawartość laktozy niż mleko krowie. Świeże mleko kozie ma charakterystyczny kozi zapach, który wielu konsumentom jest nieprzyjemny. Intensywność zapachu zależy od rasy kozy, sposobu utrzymania i żywienia.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl