Popis produktu
Owca domowa jest udomowionym przeżuwaczem, hodowanym głównie dla wełny i mleka, częściowo także dla mięsa. Podobnie jak u innych zwierząt gospodarskich, między poszczególnymi rasami owiec występują znaczne różnice w wyglądzie, wielkości i budowie ciała. Owce osiągają masę 20-180 kg (wyjątkowo ponad 200 kg) oraz wysokość w kłębie 40-90 cm. Owce są zwykle hodowane w sposób ekstensywny - w zagrodach lub na wolnych pastwiskach, często z pomocą psów pasterskich. Większość ras owiec to zwierzęta bardzo towarzyskie o silnym instynkcie stadnym; poza stadem owce czują się nieswojo. Mleko owcze jest dość tłuste i ma stosunkowo niską zawartość laktozy; świeże mleko owcze rzadko jest spożywane, choć jest korzystne dla zdrowia. Kolejnym pożytkiem, który dają owce, jest wełna - jedno z najczęściej używanych naturalnych włókien zwierzęcych. Wykorzystywana jest nie tylko do tkania tkanin, ale także do produkcji filcu i materiałów izolacyjnych.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl