Popis produktu
Owca domowa jest udomowionym przeżuwaczem, hodowanym głównie dla wełny i mleka, częściowo także dla mięsa. Według obecnych badań jest to udomowiona forma zachodnioazjatyckiej owcy rogatokrągłej. Ponieważ nie są tak wymagające jak bydło, hoduje się je także w rejonach górskich lub suchych. Najwięcej owiec hoduje się w Chinach i Australii. Samica nazywa się owca, samiec - baran. Ogładzony (wykastrowany) baran nazywany jest trykiem; mięso tryków ma słabszy specyficzny zapach. Większość ras owiec należy do bardzo towarzyskich zwierząt o silnym instynkcie stadnym; poza stadem owce czują się niepewnie. Mleko owcze jest dość tłuste i ma stosunkowo niską zawartość laktozy; świeże mleko owcze rzadko bywa spożywane, choć jest korzystne dla zdrowia. Innym pożytkiem, który dają owce, jest wełna, należąca do najczęściej wykorzystywanych włókien tekstylnych pochodzenia zwierzęcego.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl