W polskim piśmiennictwie archeologicznym brakowało dotąd całościowego potraktowanie tej tematyki, tym większa zasługa Autorki, która z rozproszonych, często wyrywkowych danych stworzyła spójny obraz rolnictwa w tych wycinkach pradziejów. Na pewno nie było to zadanie łatwe, gdyż wymagało studiów...
przeczytaj całość
W polskim piśmiennictwie archeologicznym brakowało dotąd całościowego potraktowanie tej tematyki, tym większa zasługa Autorki, która z rozproszonych, często wyrywkowych danych stworzyła spójny obraz rolnictwa w tych wycinkach pradziejów. Na pewno nie było to zadanie łatwe, gdyż wymagało studiów nad różnymi rodzajami źródeł, tak archeologicznymi jak i botanicznymi. Autorka wykazała ich szeroką znajomość, umiejętność interpretacji i wyciągania wniosków. W rezultacie powstało niezwykle ciekawe, wysoce fachowe dzieło, które przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem i przyjemnością, nie mogąc się powstrzymać od konstatacji, że polska nauka zyskuje właśnie ważną pracę, która przez lata będzie przewodnikiem dla archeologów, biologów i przedstawicieli innych dyscyplin nauki (z recenzji dr hab. E.M. Kłosińskiej, prof. UMCS)
ukryj opis
Recenzja