Marcin Ł. Majewski to wytrawny znawca tematyki piwowarskiej, a książkaPiwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku: piwowarstwo w średnim mieście Korony Polskiej. Studium przypadkujest zwieńczeniem jego wieloletnich badań nad piwowarstwem piotrkowskim.
\nOmawiany w książce okres był najlepszym czasem w historii piwowarstwa europejskiego. Charakteryzował się dynamicznym wzrostem produkcji, zwiększoną konsumpcją oraz zróżnicowaniem gatunkowym produkowanego piwa. Zjawiska te nie ominęły również Rzeczypospolitej, która była w tym czasie ważnym miejscem na mapie piwnej Europy, słynącym z produkcji znakomitych piw pszenicznych. W wielu polskich miastach piwowarstwo stało się ważną gałęzią gospodarki. Piwa o uznanej renomie warzono nie tylko w dużych ośrodkach, ale również w małych i średnich miastach polskich. Jednym z nich był Piotrków - miejsce obrad sejmu i Trybunału Koronnego. Warzone w mieście piwo było rozpoznawalną marką eksportowaną do innych miast Korony oraz godną królewskiego stołu. Niniejsza książka, wykorzystując liczne źródła z epoki, omawia początki piotrkowskiego piwowarstwa, przypadający na drugą połowę XVI wieku \"złoty wiek\" w jego historii, kryzys w następnym stuleciu i względną stabilizację osiągniętą w XVIII wieku.
\nKsiążka wydana w wersji polsko-angielskiej.
\nMecenasem wydania jest Browar Piotrków.
\n ukryj opis- Wydawnictwo: Księży Młyn Dom Wydawniczy
- Kod:
- Rok wydania: 2023
- Język: Polski
- Oprawa: Oprawa twarda wypełniona gąbką
- Liczba stron: 624
Recenzja