Včelařství - svazek III. (czeski)
Popis produktu
Trzeci tom z rozdziałami Łąka dla pszczół i jej źródła, Produkty pszczele oraz Miód pitny i napoje z miodu nawiązuje do tomu I z rozdziałami Zootechnika pszczelarstwa oraz Choroby pszczół - zapobieganie i terapia oraz tomu II z rozdziałami Biologia pszczoły miodnej i Hodowla pszczół i krzyżowanie matek. Profesjonalny pszczelarz i botanik mgr Bronislav Gruna oprowadza czytelnika po roślinności istotnej dla pszczelarstwa i ze swoim wyczuciem wybrał, sfotografował i uporządkował w swego rodzaju miniatlasie kilkadziesiąt roślin ważnych dla pszczół. Zwraca uwagę na fakt, że obecnym trendem jest ubytek miejsc pożytkowych dla pszczół, zwłaszcza na wsi. Środowisko miejskie często oferuje pszczołom więcej. Znajomość pożytków umożliwia pszczelarzowi dobrze opanować jedną z podstawowych kwestii niezbędnych do sukcesu, czyli wybór stanowiska. Bc. Michal Počuch pszczelarzy w Skaličce koło Tišnova. To dosłownie entuzjasta owadów, który nie nadaje się do żadnych kolekcji, gdyż niewiele dba o estetykę. Chodzi o mszyce, tarczniki i wełnowce, budzące grozę wśród ogrodników i sadowników. Michal Počuch jest nimi zafascynowany, dlatego latem można go spotkać z aparatem fotograficznym, jak chodzi po lesie i szuka ukrytych matek kolejnych pokoleń. Na podstawie tych owadów i innych czynników potrafi przewidzieć, jaka będzie w danym roku pszczelarskim tzw. pożytkowa snówka miodowa. Zestaw fotografii producentek spadzi autorstwa Michala Počucha jest w dużym stopniu unikatowy i nie był dotąd publikowany w Czechach. Żadnemu pszczelarzowi w kraju nie trzeba chyba przedstawiać doc. inż. Antonína Přidala, Ph.D., z Uniwersytetu Mendla w Brnie. Ten czołowy czeski apidolog podjął się opracowania rozdziału o produktach pszczelich. Mają one wśród produktów spożywczych wyjątkowe znaczenie. Udowodniono, że ich regularne stosowanie przyczynia się do poprawy zdrowia ludzi. Rozdział zajmuje się także problematyką pozostałości substancji obcych w produktach pszczelich, szczególnie w związku ze stosowaniem leków weterynaryjnych w pszczelarstwie. Ostatni rozdział omawia wytwarzanie jednego z najstarszych napojów fermentowanych - miodowiny. Autor ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku czerpał swoją wiedzę w browarach pilzneńskich, ale także z własnych prób. Między innymi wyjaśnia, że istota produkcji miodowiny i wina miodowego jest taka sama, jednak przy miodowinie z tradycyjnych powodów oczekuje się większej zawartości cukru resztkowego.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl