Jeruzalém - Kuchařka (czeski)
Popis produktu
Autorzy tej książki Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi wychowywali się w latach 70. i 80. XX wieku w Jerozolimie, nie znając się nawzajem. Yotam mieszkał w żydowskiej dzielnicy na zachodzie tego starożytnego miasta, Sami w jego arabskiej dzielnicy na wschodzie. Spotkali się w Londynie w 1999 roku i zostali partnerami biznesowymi w firmie Ottolenghi, która między innymi prowadzi restauracje i delikatesy. Ich doświadczenia z dzieciństwa posłużyły im z czasem jako inspiracja do napisania tej książki. Tradycyjne przepisy dostosowali tak, aby pasowały do stylu życia i gustów współczesnych kucharzy i smakoszy. Książka jest napisana jako hołd dla miasta, w którym spotyka się wiele kultur i wielu kuchni z różnych zakątków świata. Zawiera 120 przepisów na przygotowanie ciekawych potraw z warzyw, roślin strączkowych i mięsa, a także deserów, wybranych przez autorów na podstawie ich preferencji smakowych, zwyczajów kulinarnych oraz wspomnień o tym, jak gotowano w ich szerszych rodzinach. Nie starali się szczegółowo dokumentować kuchni żydowskiej ani arabskiej w tym mieście; chodziło im raczej o uchwycenie własnych doświadczeń i ich wykorzystanie we współczesnym stylu gotowania.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl