Tuky a mastné kyseliny ve výživě (czeski)
Popis produktu
Książka przedstawia kompleksowy przegląd zaleceń żywieniowych dotyczących tłuszczów w odniesieniu do rzeczywistego spożycia kwasów tłuszczowych w codziennej diecie. Autor opisuje technologie pozyskiwania i przetwarzania tłuszczów, obala mity o negatywnym wpływie rafinacji tłuszczów na zdrowie człowieka i przypomina, że producenci mogą unikać technologii częściowego utwardzania tłuszczów, podczas której powstają szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. Dowiemy się, jak rozumieć twierdzenia zdrowotne dotyczące tłuszczów oraz informacje żywieniowe na opakowaniach produktów. Druga część poświęcona jest 55 najważniejszym, powszechnym i nietypowym olejom oraz tłuszczom dostępnym na naszym rynku. Zawiera szczegółowe informacje o ich składzie, także w odniesieniu do zalecanego spożycia, aby dieta mogła być uznana za zrównoważoną. Czytelnik otrzyma konkretne zalecenia dotyczące użycia tłuszczów i olejów w kuchni oraz zostanie ostrzeżony przed błędami, z którymi może się spotkać w praktyce. Dowie się, że tłuszcze i oleje różnią się właściwościami funkcjonalnymi, które determinują ich zastosowanie w praktyce. Na przykład do smażenia ze względu na stabilność nie każdy olej się nadaje, a do pieczenia zwykle potrzebny jest tłuszcz wspierający pożądaną teksturę produktu. Przeciętny konsument nie orientuje się w kwestii wyboru tłuszczów przy komponowaniu prawidłowej i zrównoważonej diety. Niektóre próby upraszczania zaleceń żywieniowych mijają się z celem. Przeciętnemu konsumentowi, a niekiedy także niektórym specjalistom, brakuje wiedzy o technologiach pozyskiwania i przetwarzania olejów. W Internecie krąży wiele mitów, które mogą kształtować zniekształcone wyobrażenia o tym, czym kierować się przy wyborze tłuszczów i olejów. Niniejsza publikacja przyczynia się do edukacji w tej dziedzinie. Przeznaczona jest dla terapeutów żywieniowych, studentów medycyny, chemii spożywczej oraz nauk przyrodniczych. Dostarcza informacji także lekarzom, którzy starają się modyfikować nawyki żywieniowe swoich pacjentów i zapobiegać u nich chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ich czynnikom ryzyka. Informacje żywieniowe znajdzie w niej także każdy zwolennik zdrowego stylu życia. Tekst uzupełniono wyrazistą, kolorową, bogatą infografiką, która zwiększa wartość informacyjną książki i ułatwia zrozumienie.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl