Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białka, tłuszcz, węglowodany, sacharoza, błonnik pokarmowy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia.
Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie.
W obecnym wydaniu – zgodnie z najnowszymi badaniami żywieniowymi – zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik dla błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna produktów i potraw uległa zatem zmianie w zależności od zawartości tego składnika.
Obecne wydanie rozszerzono także o rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim runku.
ukryj opis- Wydawnictwo: PZWL
- Kod:
- Rok wydania: 2016
- Język: Polski
- Oprawa: Miękka
- Liczba stron: 160
- Kategoria: Kuchnia Diety
- Szerokość opakowania: 20.5 cm
- Wysokość opakowania: 28.5 cm
- Głębokość opakowania: 0.8 cm
- Waga: 352 g
Recenzja