Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine” autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej.Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia...
przeczytaj całość
Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine” autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej.Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła znacząca zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polski.W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa – naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka.Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
ukryj opis
Recenzja