Przyrządzenie dobrej nalewki jest bez wątpienia sztuką. Mamy nadzieję, że wybrane przez nas arcydzieła malarstwa ilustrujące przepisy w Złotej księdze nalewek, zainspirują wszystkich artystów - twórców nalewek. Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany \"hipokrasem\" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. W okresie renesansu popularność zyskał sporządzany w aptekach \"Hipokrates dla ludzi starych, zadumałych a flegmistych\". W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu \"O środkach leczniczych ksiąg pięcioro\" tak pisał w jednej z owych ksiąg: Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę...
- Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Kod:
- Rok wydania: 2021
- Język: Polski
- Oprawa: Oprawa twarda wypełniona gąbką
- Liczba stron: 268
- Szerokość opakowania: 18 cm
- Wysokość opakowania: 24.5 cm
- Głębokość opakowania: 2.5 cm
- Waga: 889 g
Recenzja