Sůl, tuk, ocet, žár (czeski)
Popis produktu
Ta nietypowa książka kucharska wydana po angielsku przez prestiżowe wydawnictwo Simon & Schuster zrobiła wrażenie niczym objawienie. Co najmniej 20 znaczących dzienników i czasopism, w tym londyńskie Times, nominowało ją do książki roku, w rankingu New York Times znalazła się wśród bestsellerów roku 2018 i zdobyła nagrodę Jamesa Bearda, przyznawaną najlepszym książkom kulinarnym. Wkrótce doczekała się także przekładów na wiele języków obcych.
Autorka podsumowała dekady swojej praktyki zawodowej w czterech prostych elementach, bez których żadne danie się nie obejdzie. Sól, która wzmacnia smak; tłuszcz, będący nośnikiem smaku i jednocześnie wpływający na konsystencję potrawy; ocet i każdy inny kwaśny składnik, które wyrównują smak; oraz żar, czyli obróbka cieplna. W książce oczywiście nie brakuje przepisów, ale nie jest to jedynie suchy wykaz składników i opis przygotowania - wszystko podane jest z humorem i polotem. Podobnie oryginalne i trafne są ilustracje oraz wiele wykresów, które podpowiedzą nawet początkującym kucharzom i kucharkom, jak, dlaczego i kiedy co ugotować oraz z czym łączyć poszczególne potrawy. Choć sporo miejsca poświęcono różnym sposobom przyrządzania mięsa, weganie i wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Na sam koniec podano przykładowe menu na różne okazje.
Wierzymy, że ta książka stanie się mile widzianym uzupełnieniem nie tylko bibliotek, ale przede wszystkim kuchni polskich czytelników i czytelniczek.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl