Ovčiari na Slovensku (słowacki)
Popis produktu
Reprezentacyjna monografia owczarstwa na Słowacji obejmująca okres ponad stulecia, od ostatniej tercji XIX wieku aż do początku XXI wieku. Główna uwaga poświęcona jest zawodowym pasterzom - baca i wołochom. Pasterze owiec swoimi umiejętnościami w przetwórstwie mleka wyróżniali się od pasterzy innych zwierząt gospodarskich, co odzwierciedlało się w ich pozycji społecznej i wynagrodzeniu. Najważniejszą pozycję zajmował baca, należał on zwykle do najstarszych i najbardziej doświadczonych owczarzy. Musiał być zręczny i schludny, istotną rolę odgrywała także znajomość wytwarzania dobrego sera i innych produktów mlecznych oraz cechy takie jak odwaga i uczciwość. Hodowcy owiec wybierali bacę spośród kilku pasterzy i na znak porozumienia zawierali z nim pisemną umowę. Wielu baców było znanych także jako uzdrowiciele, którzy leczyli ludzi i zwierzęta. Długotrwały pobyt na łonie natury pozwolił im poznać leczniczą moc ziół, roślin i drzew. Potrafili rozpoznać i przewidzieć pogodę na podstawie wschodu i zachodu słońca, gwiazd i księżyca. Wielu z nich miało zdolności plastyczne i muzyczne, rzeźbili pasterskie naczynia, wytwarzali instrumenty muzyczne, na których potrafili grać. W publikacji przedstawiono również kilka konkretnych postaci pasterzy za pomocą ich osobistych życiorysów.
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl