Nobel dla papryki

Nobel dla papryki
-27%

Sugerowana cena   29,00 zł

Zaoszczędzisz 7,80 zł
Sugerowana cena 29,00 zł

Zaoszczędzisz: 7,80 zł

21.2 sugerowana cena 29,00 zł

wysyłka 1 do 2 tygodni

wysyłka 1 do 2 tygodni

13,00 zł
13,00 zł

Autor:
Wydawca: Studio Emka
ISBN: 9788362304226
Rok wydania: 2011
Język: POL
Oprawa: twarda
Liczba stron: 128
Temat: Kuchnia Diety

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. 'Nobel dla papryki' nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami – wznowienie, a właściwie nowa wersja 'Nobla dla papryki', spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego! Tadeusz Olszański