Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów
-24%

Sugerowana cena   29,90 zł

Zaoszczędzisz 7,30 zł
Sugerowana cena 29,90 zł

Zaoszczędzisz: 7,30 zł

22.6 sugerowana cena 29,90 zł

Dostawa trwa ponad tydzień

Dostawa trwa ponad tydzień

13,00 zł
13,00 zł
12,00 zł

Autor:
Wydawca: RM
ISBN: 9788377732946
Rok wydania: 2005
Język: POL
Oprawa: miękka
Liczba stron: 184
Temat: Kuchnia Diety

 Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!