ZIOŁA LECZNICZE W KUCHNI POLSKIEJ DOBRA KUCHNIA

ZIOŁA LECZNICZE W KUCHNI POLSKIEJ DOBRA KUCHNIA

8.47

Brak w magazynie

Brak w magazynie

13,00 zł

Autor:
Wydawca: Dragon
ISBN: 978-83-62521-57-9
Rok wydania: 2012
Język: POL
Oprawa: miękka
Liczba stron: 48

Przy zakupie otrzymacie te dwa piękne prezenty

Kalendarzyk Megaksiążki 2019 1.

Zakładka Kolekcjonerska - Alpy 2. W zamówieniu od 2 egzemplarza

Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja - wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę.Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.