W tej monografii Oskara Kona, najbogatszego z lodzermenschów, Bolesław Lesman nie tylko odsłonił kuchnię pracy nad bogactwem w konkretnym czasie - na przełomie wieków XIX i XX, w konkretnym miejscu - w Łodzi, której iście amerykański nagły rozrost olśniewał i kusił, ale też...
przeczytaj całość
W tej monografii Oskara Kona, najbogatszego z lodzermenschów, Bolesław Lesman nie tylko odsłonił kuchnię pracy nad bogactwem w konkretnym czasie - na przełomie wieków XIX i XX, w konkretnym miejscu - w Łodzi, której iście amerykański nagły rozrost olśniewał i kusił, ale też niepokoił i odstręczał.Nakreślił też subiektywny portret największych rodzin fabrykanckich oraz oddał moment mentalnego i duchowego przeistaczania się trzech pokoleń ludzi interesu.Wraz ze wzrastającym miastem z drobnych ciułaczy i ludzi z pomysłem, stali się oni wielkimi graczami stawiającymi warunki nawet rządowi dopiero co odrodzonego kraju.Książka napisana lekkim piórem, powstawała przez okres około dwudziestu lat, zawiera wiele szczegółów życia gospodarczego końca XIX wieku i okresu II Rzeczpospolitej. Choć nie jest poradnikiem, zawiera wiele sentencji współczesnego biznesu.
ukryj opis
Recenzja