Dieta při trávicích poruchách. Průvodce low-FODMAP dietou (czeski)
Popis produktu
FODMAP to angielski skrót od oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Dieta polegająca na ich wyeliminowaniu, w ostatnim czasie bardzo popularna, opiera się na eliminacji grup wysoko fermentujących węglowodanów, które niektórzy ludzie źle wchłaniają i które mogą powodować nadmierne wydzielanie wody i gazów w jelicie grubym, a w efekcie biegunkę, wzdęcia, obrzęki, bóle brzucha. Pierwszy szczegółowy przewodnik po tej diecie z wieloma smacznymi przepisami szczegółowo omawia problemy, które wywołują FODMAP. Układ trawienny człowieka pracuje nieustannie, cicho i niemal niezauważalnie. Gdy wszystko działa, zapominamy o nim. Ale co się dzieje, gdy pojawia się ból brzucha, wzdęcia, biegunka lub zaparcia? Badania wykazują, że wiele problemów wywołują właśnie FODMAP, jeśli są spożywane w dużych ilościach lub jeśli ktoś jest na nie szczególnie wrażliwy. Niestety FODMAP są coraz częściej stosowane w przemyśle spożywczym, więc spożywamy ich rosnące ilości i nic dziwnego, że coraz więcej osób skarży się na dolegliwości trawienne. Publikacja podsumowuje istotne informacje, wyjaśnia zasady diety i oferuje wiele smacznych przepisów oraz jadłospisów z wyłączeniem FODMAP.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl