Guláše a jejich příbuzní (czeski)
Popis produktu
Gdyby kiedykolwiek przeprowadzono publiczną ankietę o najpopularniejsze danie, to u nas niewątpliwie wygrałyby trzy: poza klasycznym knedlo vepřo zelo i svíčkovą do tej bezkonkurencyjnej trójki wszedłby też gulasz. Pojawia się on regularnie w menu niemal każdej restauracji, i to nie tylko ludowej. Jest popularnym i częstym posiłkiem także w domowych kuchniach, jednak często tylko w kilku mało zróżnicowanych wariantach. Tymczasem istnieje o wiele więcej gulaszy przygotowywanych z rozmaitych składników, nie tylko z klasycznej wołowiny czy wieprzowiny. Alexandr Žurman (1947-2010) był, oprócz swojej pracy wydawniczej, uznanym autorytetem w dziedzinie gulaszy. Do tej książeczki kucharskiej, dziś uważanej za klasyczny podręcznik tego rodzaju, włączył łącznie 182 przepisy. Uporządkował je w dwanaście grup - częściowo według kraju pochodzenia, począwszy od popularnego gulaszu po czesku, a częściowo według podstawowego składnika, tj. mięsa lub innej bazy. Przeważają gulasze z wołowiny i wieprzowiny, uzupełnione przepisami z baraniny, drobiu i ryb, z dziczyzny, podrobów, mięsa mielonego i wędzonego (w tym popularnego gulaszu ziemniaczanego czy z kiełbasą), z kilku rodzajów mięs, a na końcu kilka propozycji gulaszy bezmięsnych. Zbiór przepisów uzupełnia rozdział o dodatkach, składnikach i przyprawach oraz wiele cennych praktycznych rad „jak to zrobić” i „co robić, gdy…”. Bo gulasz to nie jest prosta sprawa, jeśli chcemy naprawdę się nim rozkoszować, jednak z pomocą tej książki sukces jest gwarantowany. Wydanie już trzecie.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje wydawcy
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl