Fairobchod Bio nepražené kakaové boby Guatemala Fedecovera, 100 g
Popis produktu
Wyśmienite ziarna kakaowca od drobnych rolników z majańskiej grupy etnicznej Q'eqchi z doliny rzeki Cahabón w regionie Alta Verapaz w Gwatemali. Według oficjalnych statystyk rządu Gwatemali około 42% ludności kraju stanowią rdzenni mieszkańcy pochodzenia majańskiego. Q'eqchi to druga co do wielkości grupa majańska, o najwyższej koncentracji populacji właśnie w obszarach Alta Verapaz i Petén. Lokalne odmiany Acriollado są uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, a owoce oferują bogate nuty czerwonych owoców (dojrzałe wiśnie, jeżyny) i czekolady, nutę śmietanki i kardamonu oraz delikatne akcenty przypraw i orzechów brazylijskich.
Kakao nierozerwalnie wiąże się z historią Majów w Mezoameryce i w Gwatemali nadal zajmuje ważne miejsce w tradycjach i wierzeniach jako symbol święty i forma środka płatniczego. Rolnicy majańscy Ke'qchi i Mopan uprawiali kakao do przygotowywania przyprawionego napoju z wanilią, czarnym pieprzem i mieloną kukurydzą, tworząc tajemniczy napój Xocolatl, który stosowano głównie podczas obrzędów religijnych.
Te bio nieprażone ziarna kakaowca są uprawiane i zbierane przez FEDECOVERA (Federación de Cooperativas de Verapaz), federację małych spółdzielni rolniczych z siedzibą w Baja i Alta Verapaz na północy Gwatemali. Reprezentuje około 33 000 rodzin producentów zorganizowanych w 42 spółdzielniach i ponad 21 stowarzyszeniach. Ci drobni rolnicy uprawiają kardamon, kawę, herbatę, nowe przyprawy, kakao i kurkumę, produkują olejki eteryczne oraz pozyskują drewno w sposób trwały zrównoważony. Dzięki tej dywersyfikacji poprawiają i stabilizują swoje dochody. Swoje kakaowce uprawiają w systemie agro-leśnym, który przyczynia się do odbudowy zdegradowanych terenów i krajobrazu, chroni przed erozją gleby i wspiera różnorodność lokalnej flory i fauny (w tym niektóre gatunki zagrożone). Od założenia w 1976 roku FEDECOVERA odgrywa kluczową rolę w organizacji swoich członków i ma bezpośredni wpływ na losy drobnych rolników. Oprócz usług zdrowotnych i edukacyjnych oraz projektów społecznych zapewnia swoim członkom dostęp do wysokiej jakości sadzonek i nawozów biologicznych produkowanych we własnej ekologicznej fabryce.
Wielu z tych rolników pochodzi z ludności majańskiej i troszczy się o kakaowce lokalnej odmiany Acriollado. Powstała ona w wyniku rozmnażania z Criolla, która w drugiej połowie XX wieku zaczęła mieć problemy, w połączeniu z Ecuador Nacional i Martinique Amelonados. Główne zbiory odbywają się od marca do maja, część plonów zbierana jest już w lutym. Świeżo zebrane owoce są fermentowane centralnie, a następnie suszone w nowoczesnych obiektach, aby zapewnić jednolitą jakość.
Wysokiej jakości ziarna kakaowca są uważane za jedne z najbardziej złożonych produktów spożywczych na świecie. Bio ziarna kakaowca to bomba odżywcza - naturalna i całkowicie nieprzetworzona, bez żadnych dodatków. Bio fair trade nieprażone ziarna kakaowca mają unikalne właściwości - wyjątkowo wysokie stężenie witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów, a jednocześnie są uprawiane w czystym środowisku przy użyciu tylko lokalnych tradycyjnych metod. Prawdziwy "pokarm bogów", jak nazwał kakaowiec Carl Linnaeus przy tworzeniu nazewnictwa botanicznego w XVIII wieku. Kiedy Europa odkrywała to dobro, dostępne było jedynie w najlepszych aptekach za cenę, na którą niewielu mogło sobie pozwolić.
Skład: bio nieprażone ziarna kakaowca całe 100%. Bez glutenu, odpowiednie dla wegan.
Wartość energetyczna: 2600 kJ/621 kcal
Tłuszcze: 52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 33 g
Węglowodany: 25,8 g
w tym cukry: 0,2 g
Błonnik: 25,6 g
Białko: 12,6 g
Sól: 0,25 g
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl