Fairobchod Bio nepražené kakaové boby Svatý Tomáš CECAQ 1 kg
Drugi gatunekPopis produktu
Unikalne ziarna kakaowca z regionu Mestre António na południu wyspy Świętego Tomasza, uprawiane konsekwentnie według zasad rolnictwa ekologicznego przez słynnych pionierów ekologicznej uprawy kakao CECAQ 11. Charakteryzują się intensywnym kakaowym smakiem o pięknie zaokrąglonym profilu z nutami świeżych tropikalnych owoców, akcentem orzechów nerkowca oraz delikatnie pikantnego, chrupiącego pieczywa.
Pierwsze kakao przywieźli na tropikalną wyspę Świętego Tomasza portugalscy koloniści około 1850 roku. Następnie zachodnioafrykańska Wyspa Czekolady, także dzięki pracy niewolników, stała się największym na świecie producentem kakao. Odegrała kluczową rolę w rozprzestrzenianiu kakaowców w zachodniej Afryce i Ameryce Łacińskiej oraz spopularyzowała kakao w Europie. Zasób genetyczny tej i sąsiedniej Wyspy Księcia służył jako podstawa rozwoju afrykańskiej odmiany kakao Amelonado.
Spółdzielnia CECAQ 11 skupia 11 społeczności producentów kakao na południu wyspy Świętego Tomasza i składa się z 402 kobiet i 733 mężczyzn. Ci rolnicy są pionierami rolnictwa ekologicznego w regionie, znani na całym świecie, i nic dziwnego, że z dumą deklarują zasady sprawiedliwego handlu fair trade. Dbają o swoje drzewa, a dzięki uczciwym cenom mogą zastępować starzejące się kakaowce nowymi poprzez szczepienie, tworząc bardziej produktywne i odporniejsze hybrydy, które zaczynają owocować już po dwóch latach. Premiowane środki fair trade były w ostatnich latach inwestowane m.in. w budowę przedszkola.
Główne zbiory odbywają się tutaj od marca do maja, a świeżo zebrane ziarna kakaowca fermentują bezpośrednio na farmie. W kolejnych latach spółdzielnia planuje jednak utworzyć centralne centra fermentacji, suszarnie i magazyny, aby jeszcze bardziej wspierać członków w podnoszeniu jakości, smaku i optymalizacji zbiorów.
Wysokiej jakości ziarna kakaowca są uważane za jeden z najbardziej złożonych produktów spożywczych świata. Bio ziarna kakaowca to bomba odżywcza - naturalna i całkowicie nieprzetworzona, bez dodatków i modyfikacji. Bio fair trade nieprażone ziarna kakaowca mają unikalne właściwości - wyjątkowo wysokie stężenie witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów, a jednocześnie są uprawiane w czystym środowisku przy użyciu wyłącznie lokalnych, tradycyjnych metod. Prawdziwy "pokarm bogów", jak nazwał kakaowiec Carl Linneusz tworząc nazewnictwo botaniczne w XVIII wieku. Gdy Europa odkrywała tę cenną roślinę, była dostępna jedynie w najlepszych aptekach w cenie, na którą stać było niewielu.
Skład: bio nieprażone całe ziarna kakaowca 100%. Bez glutenu, odpowiednie dla wegan.
Wartość energetyczna:
2600 kJ/621 kcal
Tłuszcze:
52 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
33 g
Węglowodany:
25,8 g
w tym cukry:
0,2 g
Błonnik:
25,6 g
Białko:
12,6 g
Sól:
0,25 g
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl