Popis produktu
Opis: Pieczarki pod względem składu są zbliżone do mięsa i warzyw. Są bogate w białko, witaminy zwłaszcza z grupy B, mają wyższą zawartość potasu i biologicznie aktywnych substancji - czyli pokarm współczesnego człowieka. Stanowią odpowiedni składnik diet redukcyjnych, gdyż są ubogie w energię. Spożywanie pieczarek jest zalecane przez ekspertów ze względu na wysoką zdolność oczyszczania ludzkiego organizmu. Zastosowanie: Nieprzegrzany substrat pieczarkowy umieszczamy w środowisku, gdzie temperatura wynosi 20 - 24 stopnie C. Przy tej temperaturze substrat przerasta grzybnią w ciągu 18 - 20 dni. Gdy substrat jest przerastający, pachnie grzybami i widać w nim biało-szarą grzybnię, następnie powierzchnię podłoża spulchniamy (np. widelcem) na głębokość około 2 cm, lekko wyrównujemy i pokrywamy kostką ziemi okrywowej. Ziemia musi być przez cały cykl uprawy wilgotna tak, że przy ściśnięciu w dłoni wyciśniemy co najmniej pięć kropel wody. Pokrytą kostkę utrzymujemy ponownie w temperaturze 20 - 24 stopni C. Ziemię okrywową podlewamy, aby powierzchnia nie wysychała, ale woda nie powinna przenikać do substratu. Kiedy grzybnia przerasta 2/3 objętości ziemi okrywowej, grabiemy ziemię, następnie pozostawiamy kostkę jeszcze na 3 dni w temperaturze 20 - 24 stopni, rozgrabiona grzybnia zrasta. Kostkę przenosimy do temperatury 14 - 18 °C i przestajemy podlewać. Około tydzień później pojawiają się pierwsze drobne grzyby. Zaczynamy je podlewać, gdy mają wielkość 1 - 2 cm. Ten sam zabieg powtarza się przy następnych falach, których jest 5 - 6, w około siedmiodniowych odstępach. Podczas zbioru owocniki wykręcamy, nie odcinamy. Pieczarka nie potrzebuje przez cały cykl światła.
Kup razem
- Mogłoby Cię również zainteresować
- Inne książki autora
- Inne pozycje producenta
- Ostatnio obejrzane
Podobní autoři
Księga odwiedzin
Współpraca hurtowa
Jeśli macie Państwo interesujący asortyment, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Oferujemy atrakcyjne warunki, szybkie płatności i długoletnią współpracę.
hurtownie@megaksiazki.pl